Hur ser ett naturlig löpsteg ut?

Jag tror om man springer så att det känns bra i hela kroppen utan inblandning utifrån, utan referensram från andra löpare så kan man komma rätt nära sitt naturliga löpsteg, MEN vi vet att springa utan att man har tittat på andra funkar inte riktig, det finns alltid nån man härmar. Det räcker man har tittat på ett sportprogram med en känd idrottsprofil inom löpning så är man redan där och försöka härma det hela, det finns oftast inlagrad i det undermedvetna.

Så hur gör man?

Det bästa är att börja gå, små steg, och försöka att slappna av, gå upp på tå och tryck av, osv osv.

Genom att börja från grunden med balans, balstyrka och smidighet, där sätter man grunden för ett bra löpsteg. I regel är anklar och hålfoten för svag för att hålla upp ett bra steg, risken är om man springer med vanliga löparskor att hamna i en pronation, pronation är inte helt fel, går du barfota så är det naturlig att man pronerar, men går man med en hälsko så skickas pronationsfelet vidare upp mot knän, därifrån kan den gå vidare mot Piriforis eller Latissimus, har du tur så stannar det vid löparknä eller så får du både löparknä och en inflammerad Piriforis och kanske lite falsk ischias.

Så att träna lite löpsteg, lite så kallad torrträning är ett viktig inslag för att utvecklas som löpare och att hitta sitt eget naturliga löpsteg, alla springer vi olika men det betyder inte att alla springer fel, det beror på hur mycket du vill ha ut av din löpning, är du redan lite benägen till småskador hela tiden, speciellt när du drabba upp din träning, springer man så att det sliter på olika ligament, muskelfästen och eller leder så förlängs återhämtningstiden avsevärd, med andra ord, efter ett hård träningspass så är du inte bara sliten i den vanliga löper musklarna utan även dina sen och muskelfästen på en del andra ställen än där du tror är sliten och kanske lite skadat.

Detta betyder att din återhämtningstid är betydlig längre än vid ett vanlig lugnt pass, så åter kan du inte fullfölja din tänkta uppbyggnad eftersom du blir skadat nästa gång du sticker ut för att du inte har återhämtad dig från förra träningen. Du tras med små inflammationer i din kropp, detta kan bereda plats även för andra infektioner efter som ditt immunförsvar är upptagen med din ursprungliga skadan.

Så det här blir ett moment 22, återkommande småskador som förvärras p.g.a. olika livsval.

forefoot1-135x300

 

Bra tips: Träna teknik, träna smart, träna så lite som möjligt – bara det som behövs för att nå ditt mål! Vila, regenerera och därigenom bygg upp-komma vidare till nästa steg i din utveckling!